Wędzarnia

Jeśli jesteś pasjonatem tradycyjnego polskiego jedzenia a w szczególności gustujesz w wędzonkach to możesz na własną rękę przyrządzać pyszną kiełbasę we własnej wędzarni. Wybudowanie takiego arcydzieła wbrew pozorom nie jest takie trudne. To świetne rozwiązanie dla ludzi mających dosyć mitów o niezdrowej żywności. To świetny sposób aby zaimponować znajomym, dodać nowej atrakcji otoczenia domu, ale przede wszystkim pozytywnie wpływa na zdrowie i kubki smakowe. Podaruj własnej rodzinie i znajomym możliwość posmakowania domowych wyrobów mięsnych. Jeśli już wcześniej myślałeś o zbudowaniu domowej wędzarni to nie odwlekaj tego pomysłu. Wystarczy trochę wolnego czasu. Przy budowaniu wędzarni najważniejszą rolę gra odpowiedni przepływ powietrza przez konstrukcję. Podobnie jak grill, wędzarnię dobrze jest wykonać z cegły klinkierowej.




Standardowymi elementami wędzarni są: palenisko, komora do wędzenia, pręty do przyczepiania mięsa i szyber do regulowania temperatury. Palenisko można usytuować zarówno kilka metrów od komory do wędzenia jak i pod nią. Te dwa elementy można połączyć metalową rurą, bądź otworem wykonanym ręcznie, ubezpieczonym cegłami. Bardzo popularnym pomysłem staje się połączenie wędzarni razem z grillem. Jest to praktyczne rozwiązanie, a kosztuje niewiele więcej pracy.




Menu :